Ives Serneels ontving enkele coaches uit de Lotto Super League

Van 4 tot en met 11 april waren onze Red Flames voor de tweede keer dit jaar aanwezig in het Proximus Basecamp. Op de planning stond de voorbereiding van hun twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Oostenrijk en Slovenië. In Oostenrijk traden de Flames aan in hun gloednieuwe, hemelsblauwe truitjes en in Leuven deed Tessa Wullaert waar ze goed in is: ze scoorde twee mooie goals tegen Slovenië. Onze nationale vrouwenploeg pronkte overigens voor het eerst met het BNG27 logo op de mouw. Bondscoach Ives Serneels was deze keer niet de enige hoofdcoach op het trainingsveld in Tubeke.

Alle Lotto Super League coaches kregen namelijk de kans om drie volle dagen de Red Flames te volgen tijdens hun periode in het Proximus Basecamp. Hoofdcoaches uit de hoogste nationale vrouwencompetitie die de nationale ploeg kunnen meevolgen is uniek en nog niet eerder gebeurd. Oorspronkelijk stond dit initiatief al drie jaar geleden op de planning, maar de coronapandemie gooide roet in het eten.

“Het is voor mij een zeer leuk, positief initiatief en ik was aangenaam verrast hoe die dagen verlopen zijn. Ik denk dat dit zeker een meerwaarde kan zijn. Ik vond het zeer positief dat Franky Vercauteren zelf ook aanwezig was en dat we met hem momenten gehad hebben om over het vrouwenvoetbal te praten.”

- Dave Mattheus (RSC Anderlecht)

Van uitstel kwam geen afstel, want van zondag tot en met dinsdag stonden zeven extra hoofdcoaches op het veld. De trainers van Aalst Ladies, Anderlecht, Club YLA, Gent, Mechelen, OH Leuven en Zulte Waregem waren aanwezig tijdens de stage van de nationale vrouwenploeg. Het doel van dit initiatief is om de Lotto Super League clubs en de nationale ploeg samen te brengen om zo de samenwerking te bevorderen en ideeën uit te wisselen. De Belgische vrouwencompetitie zal hiervan de vruchten plukken en verder kunnen ontwikkelen.

“Ik kan aangeven dat dit zo is binnengekomen bij mij. Ik vond het een heel leuke, toffe, maar vooral ook leerrijke driedaagse waarin er op een open manier met elkaar gecommuniceerd werd. Enerzijds over hoe elke club werkt met de dames en anderzijds hoe er bij de Red Flames wordt gewerkt. Er werd nagedacht in hoeverre er onderling gecommuniceerd kan worden om zowel de werking van de Red Flames als de werking van de clubs in de Lotto Super League te optimaliseren.”

- Kenny Engels (SV Zulte Waregem)

Dit was niet het enige moment waarop de hoofdcoaches van de vrouwenploegen uit de Lotto Super League konden samenwerken met de KBVB en de Flames. Het plan is om in de toekomst meer structureel samen te komen en zo het Belgisch niveau te verhogen. Deze samenkomst was dus zeker geen eindpunt in hun plannen. Dat hier vraag naar is, geven beide coaches ook aan:

“Ik hoop dat dit de start is van meer en dat het niet een eenmalig feit is. Het is in het belang van alle partijen dat er een zo’n goed mogelijke samenwerking is.”

– Dave Mattheus (RSC Anderlecht)

“Het was echt wel een aangename driedaagse. We kijken alvast uit naar de volgende samenkomst!”

– Kenny Engels (SV Zulte Waregem)

Image